Η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν που είχαν διακοπεί από το 2016, ενώ κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισε η Κίνα, η οποία λειτούργησε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είναι μια «νίκη» για τον διάλογο και την ειρήνη. Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι «πολύ καλή είδηση» στον σημερινό ταραχώδη κόσμο, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο Ουάνγκ στο τέλος του διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων σε περιοχές ανάφλεξης ανά τον κόσμο σήμερα και θα επιδείξει την «ευθύνη» της ως σημαντικό έθνος, τόνισε ο Ουάνγκ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθούν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

«Έπειτα από συνομιλίες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και τις (διπλωματικές) αντιπροσωπείες το πολύ μέσα σε δύο μήνες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο την ανακοίνωση, η οποία αναπαρήχθη επίσης από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Την ανακοίνωση μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έλαβαν γνώση των αναφορών ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραπέμπει για περαιτέρω λεπτομέρειες στους Σαουδάραβες.