Ο βραβευμένος με Emmy ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ρόμπερτ Μπλέικ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η ανιψιά του, Νόριν Όστιν, ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο του ηθοποιού και ανέφερε πως ο Μπλέικ πέθανε από καρδιακή νόσο. Η οικογένειά του ήταν στο πλευρό του, στο σπίτι του στο Λοζ Άντζελες.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Μπλέικ πρωταγωνίστησε στις κωμωδίες Our Gang και έπαιξε στον «Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε», ένα κλασικό κινηματογραφικό έργο. Ως ενήλικας, επαινέθηκε για την ερμηνεία του στον ρόλο του δολοφόνου «Πέρι Σμιθ» στην ταινία αληθινού εγκλήματος του μπεστ σέλερ «In Cold Blood» του Τρούμαν Καπότε.

Η καριέρα του κορυφώθηκε με την τηλεοπτική αστυνομική σειρά «Baretta» (1975-78). Πρωταγωνίστησε ως ντετέκτιβ που κουβαλούσε στον ώμο του ένα κατοικίδιο κοκατού και του άρεσαν οι μεταμφιέσεις. Ήταν χαρακτηριστικό της ειδικότητάς του, να απεικονίζει σκληρούς τύπους με τρυφερή καρδιά, και η χαρακτηριστική του ατάκα «Μην κάνεις το έγκλημα αν δεν μπορείς να εκτίσεις την ποινή» αναφέρθηκε συχνά.

Η τηλεοπτική σειρά «Baretta» ήταν αυτή που χάρισε στον Μπλέικ ένα Emmy το 1975 για την ερμηνεία του ως Τόνι Μπαρέτα, αν και το παρασκήνιο ήταν γεμάτο από διαμάχες που αφορούσαν τον οξύθυμο σταρ. Απέκτησε τη φήμη ενός από τους καλύτερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, αλλά και ενός από τους πιο δύσκολους στη συνεργασία. Αργότερα παραδέχτηκε ότι πάλευε με το αλκοόλ και τον εθισμό στα ναρκωτικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Το 1993, ο Μπλέικ κέρδισε ακόμα άλλο ένα Emmy για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Judgment Day: The John List Story“, υποδυόμενος έναν ήσυχο, εκκλησιαστικό άνδρα που δολοφόνησε τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του.

Ο θάνατος της γυναίκας του που τον κατέστρεψε

Η καριέρα του Μπλέικ καταποντίστηκε, μετά από τις κατηγορίες που εξαγγέλθηκαν στο πρόσωπό του πως εκείνος ευθυνόταν για τον θάνατο της συζύγου του Μπόνι Λι Μπάκλεϊ. Η σύζυγός του, είχε πέσει νεκρή ύστερα από πυροβολισμούς έξω από ένα εστιατόριο του Στούντιο Σίτι στις 4 Μαΐου 2001.

Οι εισαγγελείς θα ισχυριστούν ότι σχεδίαζε να σκοτώσει την Bakley για να πάρει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού τους και προσπάθησε να προσλάβει εκτελεστές για τη δουλειά. Αλλά τα στοιχεία ήταν συγκεχυμένα και οι ένορκοι απέρριψαν αυτή τη θεωρία.

Την τελευταία νύχτα της ζωής της Μπάκλεϊ, το ζευγάρι δείπνησε έξω. Το δικαστήριο ισχυριζόταν πως αφού ο Μπλέικ την πυροβόλησε και την άφησε στο αυτοκίνητο, επέστρεψε στο εστιατόριο για να πάρει ένα πιστόλι που είχε αφήσει κατά λάθος πίσω του. Η αστυνομία ήταν αρχικά μπερδεμένη και ο Μπλέικ δε συνελήφθη παρά ένα χρόνο αργότερα.

Ο Ρόμπερτ Μπλέικ επέμενε πως δεν είχε σκοτώσει τη σύζυγό του και οι ένορκοι, τελικά, τον αθώωσαν. Ωστόσο, οι ένορκοι του αστικού δικαστηρίου θα τον έκριναν υπεύθυνο για τον θάνατό της και θα τον διέταζαν να πληρώσει στην οικογένεια της Μπάκλεϊ 30 εκατομμύρια δολάρια, μια απόφαση που τον κατέστρεψε οικονομικά, οδηγώντας τον σε πτώχευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian, η κόρη που είχε αποκτήσει ο ηθοποιός μαζί με την Μπάκλεϊ, η Ρόουζ Λενόρ, ανατράφηκε από άλλους συγγενείς και για χρόνια δεν έβλεπε τον Μπλέικ, μέχρι που μίλησαν το 2019. Εκείνη είχε πει στο περιοδικό People ότι τον αποκαλούσε «Ρόμπερτ» και όχι «μπαμπά».