Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη (28/2) πως διεξήγαγε αντιαεροπορικά γυμνάσια, τα οποία περιελάμβαναν αεροπλάνα αναχαίτισης, αφού το διεθνές αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης αναγκάστηκε να αναστείλει τις πτήσεις για διάστημα μίας ώρας.

Η δημοτική αρχή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας ανακοίνωσε μέσω Telegram το κλείσιμο του αεροδρομίου, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ, ιπτάμενο αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας, όπως drone, είχε εντοπιστεί στην περιοχή.

Αξιωματούχοι επεσήμαναν σε δηλώσεις τους πως οι πτήσεις άρχισαν εκ νέου και ότι ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων γύρω από αυτό που είχε κλείσει προσωρινά άνοιξε περί τις 12:00 (τοπική ώρα,· 11:00 ώρα Ελλάδας).

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε περίπου μία ώρα μετά την επανέναρξη των πτήσεων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι διενεργούσε γυμνάσια, τα οποία είχαν περιλάβει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, στον δυτικό εναέριο χώρο της Ρωσίας.

«Στη διάρκεια των ασκήσεων, οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας εργάστηκαν για τον εντοπισμό, την αναχαίτιση και την ταυτοποίηση στόχων, αλληλεπιδρώντας με υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» υπογράμμισε το υπουργείο όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και αναμετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως μαχητικά πραγματοποίησαν εξόδους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής άσκησης. Τα γυμνάσια δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως και οδήγησαν σε εκτροπές αρκετών πτήσεων ενώ αεροπορικές εταιρίες χρειάστηκε να αναπρογραμματίσουν πτήσεις για το υπόλοιπο της ημέρας.

Δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου FlightRadar24 έδειξαν αρκετές πτήσεις προς την Αγία Πετρούπολη να κάνουν αναστροφή και να επιστρέφουν σήμερα το πρωί. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου επηρέασε επίσης πτήσεις προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, που χρειάζεται να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Αγίας Πετρούπολης.

Μέχρι τις 12:00 τοπική ώρα οι πτήσεις προς την Αγία Πετρούπολη είχαν επαναληφθεί και είχε ξαναρχίσει η προσγείωση και απογείωση αεροπλάνων από το αεροδρόμιο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την επανάληψη των πτήσεων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για την ωριαία διατάραξη της αεροπορικής κυκλοφορίας, είπε όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κρατούνταν πλήρως ενήμερος για την κατάσταση.