Συνεργασία Ιράν-Κατάρ για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας

Στην Τεχεράνη ο εμίρης του Κατάρ


ΚΟΣΜΟΣ
9:41
21/12/2010
Συνεργασία Ιράν-Κατάρ για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας
loading

Τη βούλησή τους να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «το ο Ιράν και το Κατάρ μπορούν από κοινού με τη συνεργασία και τις διαβουλεύσεις να ενισχύσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη των χωρών της περιοχής και να στηρίξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ.

Eίναι η πέμπτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τεχεράνη ο εμίρης του Κατάρ, κατά την οποία συζητήθηκαν διμερή περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Κατάρ είναι η χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) που διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με το Ιράν.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν το Μάρτιο μια συμφωνία για την ασφάλεια, παρότι το Κατάρ είναι ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανή βάση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Κατάρ έχει επίσης μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ και στόχος της επίσκεψης του εμίρη ήταν η ενίσχυση των σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο νέος προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το Σάββατο ότι προτεραιότητα της ιρανικής διπλωματίας είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει