Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (10/2) ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητεί να της παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν «σε καμία περίπτωση» να αναπτυχθούν στη χώρα «τις εβδομάδες που έρχονται», τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί σε οπλικά συστήματα «χρησιμότερα», που μπορούν να βρίσκονται στα πεδία των μαχών «ταχύτερα».

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», διαβεβαίωσε πάντως όσον αφορά το ουκρανικό αίτημα για την παράδοση μαχητικών ο κ. Μακρόν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ήταν παρών ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως η παράδοση μαχητικών «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σήμερα», επέμεινε.

Ο Ζελένσκι που συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη (8/2) στο Παρίσι, μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ υποστήριξε πως ήταν ο Γάλλος πρόεδρος εκείνος που στέλνοντας στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης άνοιξε το δρόμο για την τροφοδοσία με βαρύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τους Ρώσους εισβολείς.

Ο Ουκρανός ηγέτης, δε, υποστήριξε μετά την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής πως πάρθηκαν ορισμένες θετικές αποφάσεις αναφορικά με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της επικράτειας της Ουκρανίας και κυρίως στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, ενώ στην Ντνίπρο και στο Μικολάιβ, τοπικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως έγιναν ρωσικές επιθέσεις με drones.