Nα επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία. Όσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή. Επίσης, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θα εμβαθύνει την ενιαία αγορά και θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζεται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τη δράση της για να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις και απώλειες ζωών, να μειώσει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ και στις δυνατότητες υποδοχής, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να αυξήσει τις επιστροφές. Αυτό θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ενώ όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές πρέπει να καλυφθούν, αναφέρει το προσχέδιο.

Τα υπάρχοντα σχέδια δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοστούν, οι δράσεις για τον Ατλαντικό και για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθούν και περαιτέρω σχέδια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ταχεία άμβλυνση της πίεσης στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, αναμένεται να υπογραμμίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπογραμμίζεται ότι η δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα ενταθεί με συντονισμένο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω επαφών υψηλού επιπέδου, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους για διαχείριση των συνόρων, την πρόληψη των παράτυπων ροών, την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και την αύξηση των επιστροφών.

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών, και αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για τα σχετικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ή τη διακίνηση μεταναστών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.