Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην Τουρκία, ενώ μεταξύ άλλων κατέρρευσε κι ένα ιστορικό κάστρο, το οποίο χρονολογείται από τον 2ο με 4ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή από την ρωμαϊκή εποχή.

Όπως αναφέρει το cnn.com, πρόκειται για το κάστρο του Γκαζιαντέπ που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Ρωμαίους, ενώ έλαβε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

«Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επίσης, σημείωσε ότι «τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές».

Μάλιστα, σε βίντεο και φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, διακρίνεται το πριν και το μετά, με το μνημείο να έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό.