Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την Τουρκία, η οποία μετρά εκατοντάδες νεκρούς μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίτχερ. Σε ένα βίντεο από την Şanliurfa καταγράφεται η κατάρρευση ενός κτιρίου από τη σεισμική δόνηση.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν επίσης τις καταρρεύσεις κτιρίων στη νότια Τουρκία, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή Diyarbakir μετέδωσε ότι ένα εμπορικό κατέρρευσε.

Ο Rushdi Abualouf, παραγωγός του BBC στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι η δόνηση κράτησε περίπου 45 δευτερόλεπτα.

Βοήθεια υπόσχεται η Γερμανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία και δεσμεύθηκε για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

«Ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται. Θρηνούμε με τους συγγενείς και ανησυχούμε για όσους έχουν εγκλωβιστεί. Η Γερμανία ασφαλώς και θα στείλει βοήθεια», έγραψε ο καγκελάριος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της, έγραψε επίσης στο Twitter ότι «ξυπνήσαμε τη Δευτέρα με τρομακτικά νέα» από την Τουρκία και τη Συρία. «Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων αυτών των τρομερών σεισμών και με όλους όσοι ανησυχούν για τις οικογένειες, τους φίλους και τους γείτονές τους», αναφέρει στην ανάρτησή της η κυρία Μπέρμποκ.

Και ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία, οι οποίες επλήγησαν από έναν ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών, από τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 670 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες και στις δύο χώρες.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Πούτιν έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.