Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη βόρεια Συρία και είχε επίκεντρο τη νότια Τουρκία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ και νοσοκομεία.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε βόρειους και δυτικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, που απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους που διαθέτουν αυτοκίνητα να βοηθήσουν στη διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία. Υγειονομικός αξιωματούχος στην επαρχία Χαλέπι, η οποία υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη θύματα κάτω από τα συντρίμμια και ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίρια, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και στις δύο χώρες και εκτεταμένες ζημιές.

Προκάλεσε σκηνές πανικού στη βόρεια Συρία, όπου κάτοικοι έτρεξαν έξω παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, όπως και στον γειτονικό Λίβανο, όπου ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί.