Οι συνομιλίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ σταματούν επ’ αόριστον, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας προς τη Συμμαχία.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα το Ελσίνκι ανακοίνωσε πως εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνο του τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς τη Στοκχόλμη.

Σημειώνεται, ότι οι συνομιλίες «παγώνουν», επειδή η Τουρκία θεωρεί ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα της, όπου μεταξύ άλλων ζητά την έκδοση Κούρδων και μελών του ΡΚΚ που διαμένουν στις Σκανδιναβικές χώρες.

Σημειώνεται, πως η νέα εξέλιξη ανατρέπει τα δεδομένα, επειδή φαινόταν ότι η Τουρκία και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είχαν βρει μια κοινή γραμμή προσέγγισης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, στις 10/1 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωνε βέβαιος ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Στόλτενμπεργκ είχε αναφέρει ότι η Τουρκία, όπως και η Ουγγαρία, θα το επικυρώσουν. Μάλιστα, είχε τονίζει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».