Αναστάτωση επικρατεί στη Βρετανία, καθώς περίπου 200 παιδιά μεταναστών που ζητούσαν άσυλο και φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο, έχουν εξαφανιστεί, με τα περισσότερα από αυτά να είναι αλβανικής καταγωγής.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, το 88% αυτών των παιδιών είναι αλβανικής καταγωγής και ήρθαν στη Βρετανία χωρίς κηδεμόνες. Παράλληλα, οι αρχές αναφέρουν ότι τα παιδιά έχουν εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο «Μπράιτον» και εικάζουν πως απήχθησαν από συμμορία της περιοχής.

Ο υπουργός Σάιμον Μάρεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει την αρμοδιότητα να κρατά παιδιά χωρίς κηδεμόνες που έχουν ζητήσει άσυλο και είναι τοποθετημένα σε ξενοδοχεία και είναι γνωστό ότι κάποια από αυτά έχουν εξαφανιστεί».

«Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι έχει βρεθεί, αλλά 200 παιδιά εξακολουθούν να αναφέρονται ως αγνοούμενα», πρόσθεσε στη συνέχεια, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων.

Επίσης, ο υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ είπε ότι από τον Ιούλιο του 2021 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 4.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σε μια περίοδο που ο αριθμός-ρεκόρ εκείνων που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη (45.000 το 2022) θέτει υπό πίεση το βρετανικό σύστημα ασύλου. Σύμφωνα με τον Τζένρικ αναφέρθηκαν 440 «εξαφανίσεις» και ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα 200 από αυτά τα παιδιά. Τα 13 ήταν ηλικίας κάτω των 16 ετών. Μόνο ένα είναι κορίτσι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον συντηρητικό βουλευτή Τιμ Λόουτον, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αστυνομία του Σάσεξ για απαγωγή παιδιών από συμμορίες. Την Κυριακή, η εφημερίδα The Observer έκανε λόγο για απαγωγές παιδιών που φιλοξενούνταν σε ένα ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Μπράιτον, επικαλούμενη έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ο οποίος εργάζεται για έναν προμηθευτή του υπουργείου Εσωτερικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πηγές στις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων.