Αθώοι δήλωσαν την Παρασκευή οι τρεις αστυνομικοί και οι δύο νοσηλευτές στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της δίκης για τον θάνατο του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που πέθανε το 2019 έπειτα από τη βίαιη σύλληψή του.

Τον Αύγουστο του 2019 ο 23χρονος ΜακΚλέιν συνελήφθη στην Αουρόρα, με τους αστυνομικούς να του κάνουν κεφαλοκλείδωμα, ενώ στη συνέχεια του χορηγήθηκε ισχυρό ηρεμιστικό. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα από καρδιακή κρίση.

Αρχικά ο θάνατός του δεν είχε τραβήξει την προσοχή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όμως μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς τον Μάιο του 2020, η υπόθεση αυτή –όπως και άλλες—ξαναήρθε στο φως.

Το 2021 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας εναντίον των τριών αστυνομικών και των δύο νοσηλευτών, μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων ειδικής έρευνας που ξεκίνησε για το περιστατικό. Την έρευνα είχε ζητήσει ο κυβερνήτης του Κολοράντο μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε ο θάνατος του νεαρού και αφού περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν σχετική αίτηση.

Οι πέντε δήλωσαν αθώοι στο δικαστήριο του Κολοράντο, όπως έγραψε η Denver Post.

Την ημέρα του περιστατικού η αστυνομία έλαβε κλήση από έναν πολίτη, ο οποίος κατήγγειλε έναν «ύποπτο» Αφροαμερικανό που φορούσε μάσκα του σκι και «συμπεριφερόταν περίεργα» σε δρόμο της Αουρόρα. Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι ο ΜακΚλέιν, που ήταν άοπλος, προσπάθησε να αποσπάσει το πιστόλι του.

Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, ο νεαρός είχε απλώς πάει να αγοράσει ένα ποτό και φορούσε μάσκα του σκι, κάτι που συνήθιζε να κάνει.