Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να στείλουν Leopard στην Ουκρανία, παρά τα ουκρανικά αιτήματα και την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταλούν άρματα μάχης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρωσικός στρατός.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στη σύνοδο των Δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν.

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκτίμησε απόψε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του. «Ναι, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η λήψη μιας απόφασης για τα άρματα», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό διάγγελμά του.

«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», έγραψε εξάλλου στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Το αίτημα της Γερμανίας

Υπενθυμίζεται, πως μια μέρα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για να σταλούν Leopard στην Ουκρανία, μόνο αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν πρώτες αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι μέχρι τότε, όχι μόνο το Βερολίνο δεν θα στείλει γερμανικά άρματα, αλλά θα απαγορεύσει και στους συμμάχους της να προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια.

Σημειώνεται, ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλες μαζί περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.