Δώδεκα άτομα μετέφεραν έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το φέρετρο του Πάπα Βενέδικτου και το τοποθέτησαν μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία για το ύστατο χαίρε. Η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε με αναπηρικό καροτσάκι για να πρωτοστατήσει της τελετής, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με το γόνατό του. Κάθισε σε μια καρέκλα κοιτάζοντας το φέρετρο, σκυφτός και με σκυθρωπό πρόσωπο, καθώς οι χορωδίες έψαλαν στα λατινικά.

Κληρικοί από όλο τον κόσμο και αρχηγοί κρατών δίνουν το παρών στην τελετή. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί φρουρούν την περιοχή, ενώ οι σημαίες στην Ιταλία κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Ο Βενέδικτος πέθανε σε ηλικία 95 ετών το Σάββατο σε ένα μοναστήρι μέσα στους κήπους του Βατικανού. Εκεί μετακόμισε  αφού έγινε ο πρώτος, μετά από 600 χρόνια, ποντίφικας που παραιτήθηκε ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Βild», επικαλούμενη τη δήλωση του Βατικανού, μέσα σε μεταλλικό κύλινδρο στο φέρετρό του Βενέδικτου θα τοποθετηθεί μία γραπτή αφήγηση του παπισμού, από τον πάπα Βενέδικτο.

Μετά από δική του απαίτηση ο Βενέδικτος θα ταφεί στα υπόγεια σπήλαια του Βατικανού, στην κόγχη όπου είχαν ταφεί πρώτα ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ και στη συνέχεια ο Ιωάννης Παύλος Β’, προτού τα λείψανά τους μεταφερθούν σε πιο περίοπτες θέσεις.

Δείτε live: