Για την ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία μίλησε για πρώτη φορά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που ζητούν στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποτραπεί η ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου από τον εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι έμεινε σιωπηλός για σχεδόν 40 μέρες και πρόσθεσε: «Με πονάει η ψυχή μου».

«Αυτός που αποφασίζει πού πάω είσαστε εσείς. Αυτός που αποφασίζει ποιο δρόμο ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις είσαστε εσείς», σημείωσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που βρίσκονταν στις πύλες της προεδρικής κατοικίας.

Στα διφορούμενα αυτά σχόλιά του, ο Μπολσονάρου δεν υιοθέτησε το αίτημά τους για στρατιωτική επέμβαση, αλλά είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα σεβαστούν το Σύνταγμα της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρου δεν έχει αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου και η σιωπή του έχει ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έξω από βάσεις του στρατού.

Η νίκη του Λούλα επί του Μπολσονάρου με οριακή διαφορά θα πιστοποιηθεί από την Εθνική Εκλογική Αρχή της Βραζιλίας τη Δευτέρα.

Ο Μπολσονάρου πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι το προπύργιο της Βραζιλίας για την αποτροπή του σοσιαλισμού στη χώρα, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν χάνεται» και ότι ο σκοπός τους θα υπερισχύσει μια μέρα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενωμένες. Οφείλουν πίστη στον λαό μας και σεβασμό στο Σύνταγμα, και είναι υπεύθυνες για την ελευθερία μας», σημείωσε.

«Σε αντίθεση με άλλους, εμείς θα νικήσουμε», υπογράμμισε.