Η Ρωσία αποφάσισε να ανταλλάξει κρατούμενους με τις ΗΠΑ, οπότε αποφυλάκισε την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, ώστε να πάρει πίσω τον Ρώσο λαθρέμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Η είδηση για την απελευθέρωση της αθλήτριας, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα ετών από ρωσικό δικαστήριο και συλληφθεί λίγες μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις, μεταδόθηκε από το CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ανέφερε πως η μπασκετμπολίστρια βρίσκεται πλέον στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

Το χρονικό της ανταλλαγής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αντάλλαξε την Γκράινερ με τον Ρώσο υπήκοο Βίκτορ Μπουτ, έναν πρώην έμπορο όπλων. Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των ΗΑΕ και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκαν των προσπαθειών διαμεσολάβησης που εξασφάλισαν την απελευθέρωση της Γκράινερ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία. Η μπασκετμπολίστρια έφτασε στο Άμπου Ντάμπι με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Μόσχα μετά την απελευθέρωσή της από τις ρωσικές αρχές, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Είναι ασφαλής, είναι σε αεροπλάνο, είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της μετά από μήνες άδικης κράτησής της στη Ρωσία, υπό αφόρητες συνθήκες», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτή είναι μια μέρα για την οποία εργαστήκαμε για πολύ καιρό. Δεν σταματήσαμε ποτέ να ασκούμε πίεση για την απελευθέρωσή της», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο και στη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τη στιγμή της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν μια κόλαση για την Μπρίτνεϊ» και για τη σύζυγό της, δήλωσε ο Μπάιντεν.