Διατεθειμένη να συζητήσει με την Ουάσινγκτον μια ανταλλαγή κρατουμένων που να περιλαμβάνει την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, δηλώνει η Μόσχα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, όμως μόνο στο πλαίσιο του διαύλου επικοινωνίας που συμφωνήθηκε από τους προέδρους (Βλαντίμιρ) Πούτιν και (Τζο) Μπάιντεν» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπότζη.

«Υπάρχει ένας ειδικός δίαυλος, ο οποίος έχει συμφωνηθεί από τους προέδρους, και παρά ορισμένες δημόσιες δηλώσεις, αυτός ο δίαυλος παραμένει εντελώς επίκαιρος» συνέχισε. «Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να επιδοθούν σε μια δημόσια διπλωματία και να κάνουν ηχηρές δηλώσεις (…), είναι δική τους υπόθεση και δικό τους πρόβλημα» πρόσθεσε ο Λαβρόφ διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον «δεν καταφέρνει» να εργασθεί «με ηρεμία και επαγγελματικό τρόπο» σε πολλά ζητήματα.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Πέμπτη, την Αμερικανίδα σταρ του γυναικείου μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ σε κάθειρξη εννέα ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μια βαριά ποινή που ανοίγει το δρόμο για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τις πρώτες συνομιλίες τους μετά την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως πίεσε τον ομόλογό του να δεχθεί την «προσφορά» της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα για να επιτύχει την απελευθέρωση της Γκράινερ και ενός άλλου Αμερικανού που κρατείται στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για κατασκοπεία.

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση είναι να ανταλλαχθεί ένας διάσημος Ρώσος λαθρέμπορος όπλων που κρατείται στις ΗΠΑ, ο Βίκτορ Μπουτ, με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ και τον Πολ Γουίλαν.