Η Ουκρανία έπληξε δυο στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται ουκρανό αξιωματούχο.

Τα πλήγματα δείχνουν τη «νέα βούληση» του Κιέβου «να μεταφέρει» τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα UAVs απογειώθηκαν από το ουκρανικό έδαφος. Τα πλήγματά τους κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη σε μια από τις βάσεις και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά άλλα, κατά το δημοσίευμα των NYT.

Το βράδυ της Δευτέρας (5/12) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον αεροπορικών βάσεων στην κεντρική Ρωσία. «Το καθεστώς του Κιέβου (…) αποπειράθηκε να καταφέρει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβα στην περιφέρεια Ριάζαν και στην αεροπορική βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης ήταν να καταστρέψουν «ρωσικά αεροσκάφη μακράς εμβέλειας», που χρησιμοποιούνται στα πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αν και τα UAVs αυτά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συντρίμμια τους έπεσαν στις βάσεις, προκαλώντας εκρήξεις, σκοτώνοντας τρεις στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους τέσσερις και προκαλώντας «ελαφριές» ζημιές σε δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, προειδοποιεί η διαχειρίστρια εταιρεία Ukrenergo μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας Ukrenergo προειδοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (5/12) ότι θα σημειωθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω των νέων ρωσικών πληγμάτων.

«Λόγω των συνεπειών των βομβαρδισμών (…) για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα εκτάκτων διακοπών σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εταιρεία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε η Ukrenergo.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι αναχαίτισε περισσότερους από 60 από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.

Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

Η επιχείρηση για την αποκατάσταση των βλαβών είναι σε εξέλιξη, διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Το 40% της περιφέρειας του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέκσιι Κουλέμπα.

Εξαίροντας το έργο των ουκρανικών δυνάμεων αεροπορικής άμυνας, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι δεν έχει δει μέχρι τώρα «κρίσιμης σημασίας συνέπειες» από τις επιθέσεις που έγιναν στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τους περισσότερους από τους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς την Ουκρανία τη Δευτέρα (5/12).

Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλη την Ουκρανία γι’ αυτό το νέο κύμα βομβαρδισμών εν μέσω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, και το οποίο σημειώθηκε την ημέρα όπου τίθεται σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δήλωσε στο Telegram ότι τα πλήγματα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβιι Ριγκ, στην κεντρική Ουκρανία, «ένα μέρος της πόλης δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, αρκετοί λέβητες και αντλιοστάσια έχουν αποσυνδεθεί».

Στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι στον νότο της χώρας, «όλα τα αντλιοστάσια και οι γραμμές αποθεματικού έχασαν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό», προκαλώντας «έλλειψη ανεφοδιασμού νερού παντού», ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης Infoksvodokanal.

Στο Μικολάιφ, επίσης στον νότο, έγιναν έκτακτες διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών πληγμάτων, ανακοίνωσε στο Telegram ο Ολεκσάντρ Σιενκέβιτς, ο δήμαρχος της πόλης αυτής που είχε 470.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Τέλος «έκτακτη διακοπή ρεύματος εφαρμόζεται σε όλη την περιφέρεια Σούμι», στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον τοπικό φορέα εκμετάλλευσης Sumoblenergo.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «ένα μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακάουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».