Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη (15/11) το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Πρζεβόντοβ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στην πολωνική πρωτεύουσα, υπογράμμισε, όμως, πως είναι πιθανό ο πύραυλος να είναι ρωσικής κατασκευής, κάτι που υποστήριξε νωρίτερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Ο Μοραβιέτσκι ζήτησε ψυχραιμία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να παραμείνουν ψύχραιμοι έπειτα από το συμβάν που σύμφωνα με τη Βαρσοβία, πύραυλος ρωσικής κατασκευής έπληξε χωριό στα ανατολικά προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων.

Ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι δυνάμεις ασφαλείας και ειδικοί βρίσκονταν στο χωριό Πρζέβοντοβ στην ανατολική Πολωνία όπου διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό. Υποστήριξε ότι η Πολωνία θα αυξήσει το βαθμό επιτήρησης του εναέριου χώρου της.

«Ζητώ από όλους τους Πολωνούς να παραμείνουν ήρεμοι έπειτα από αυτή την τραγωδία. Ας είμαστε συνετοί, ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χειραγωγηθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ψευδείς ειδήσεις και προσπάθειες προπαγάνδας», τόνισε.

Συλλυπητήρια Ζελένσκι για τα θύματα της «τρομοκράτισσας Ρωσίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους μετά τις πληροφορίες για δυο νεκρούς εξαιτίας έκρηξης πυραύλου, που κατά τη Βαρσοβία ήταν «ρωσικής κατασκευής», στην πολωνική επικράτεια.

«Εξέφρασα συλλυπητήρια για τον θάνατο πολωνών πολιτών εξαιτίας της πυραυλικής τρομοκρατίας της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε διαθέσιμες πληροφορίες και διευκρινίσαμε όλα τα γεγονότα. Η Ουκρανία, η Πολωνία και όλη η Ευρώπη πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκράτισσα Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά μέσω των λογαριασμών του στα social media.

Поспілкувався з Президентом Польщі Andrzej Duda. Висловив співчуття у зв’язку із загибеллю громадян Польщі від…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, November 15, 2022

Μπαράζ συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, εν μέσω έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.

Ο κ. Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ασία για σειρά συνόδων διεθνών οργανισμών, συζήτησε λίγη ώρα νωρίτερα με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ. Πέραν του Τζο Μπάιντεν, επικοινωνία με τον Αντρέι Ντούντα είχε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπογράμμισε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Πολωνία και υποστήριξε πως θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών του NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα (16/11) σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε αργά τ βράδυ της Τρίτης (15/11) η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου.

Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ στέκει ισχυρό» αναφερόμενη στο συμβάν στην ανατολική Πολωνία. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς των θυμάτων. «Η σκέψη μου απόψε είναι στους φίλους και συμμάχους μας Πολωνούς», ανέφερε η υπουργός Άμυνας μέσω Twitter.