Τουλάχιστον 70 ανθρώπους που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας κατηγορείται πως «πούλησε» σε εργοστάσια για να εργαστούν σαν σκλάβοι ο διευθυντής κέντρου φροντίδας ατόμων με αναπηρίες στην Κίνα.

Το κέντρο λειτουργούσε χωρίς άδεια, στη νοτιοδυτική Κίνα, και ο διευθυντής συνελήφθη, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης.  

Πληροφορίες για το νέο σκάνδαλο δουλείας στη χώρα αποκαλύφθηκαν  στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου οι αρχές έκλεισαν εργοστάσιο στο οποίο βρίσκονταν 11 «σκλάβοι» που πιστεύεται ότι είχαν «πουληθεί» από το ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο διευθυντής του ιδρύματος φέρεται να έχει στείλει τουλάχιστον 70 ψυχικά ασθενείς να δουλέψουν στο Πεκίνο, στην Τιάντζιν και σε άλλες πόλεις από το 1996.

Η υπόθεση έρχεται στο φως τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει όταν αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, δούλευαν υπό συνθήκες σκλαβιάς σε ανθρακωρυχεία και σε υψικάμινους όπου παράγονταν τούβλα στην κεντρική και βόρεια Κίνα.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου όπου εργάζονταν οι ψυχικά ασθενείς υπό συνθήκες δουλείας, σύμφωνα δημοσιεύματα. Εκείνος υποστήριξε ότι πλήρωσε 9.000 γιούαν στο άσυλο για να του σταλούν πέντε εργάτες, 20 ως 50 ετών, και συνέχιζε να καταβάλει 300 γιούαν ανά εργάτη μηνιαίως στο άσυλο.

Οι ψυχικά ασθενείς εργάζονταν πολύ πέραν των κανονικών ωραρίων, υπό ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες, στο εργοστάσιο χημικών, ενώ τρέφονταν με το φαγητό που ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έδινε «και στα σκυλιά του», ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα του Πεκίνου». Κανείς τους δεν πληρώθηκε στην διάρκεια των τουλάχιστον τεσσάρων ετών που εργάζονταν εκεί.