Μία νέα μητέρα, 23 ετών, πέθανε αφού πήρε κοκαΐνη το πρώτο βράδυ μετά τη γέννηση του γιου της, ενώ το δικαστήριο δικάζει δύο άνδρες που της έδωσαν το ναρκωτικό. Η Rebecca Tollan, πέθανε σε ένα σπίτι στο Bellshill, Lanarkshire, τον Ιούλιο του 2019.

Ο 40χρονος Barry McAuley και ο 34χρονος Martin Stewart, δικάστηκαν τη Δευτέρα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της Rebecca. Το «δίδυμο» φέρεται να της είχε δώσει παράνομα την κοκαΐνη στις 14 και 15 Ιουλίου 2019. Σύμφωνα με το Δικαστήριο αυτό συνέβη στην παμπ Railway Tavern στο Motherwell του Lanarkshire και σε σπίτι στο Bellshill. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Rebecca πέθανε αφού «κατάποσε» το ναρκωτικό.

Ο McAuley και ο Stewart αρνούνται τις κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκώβης. Η κουνιάδα της Rebecca, Pamela Tollan, 31 ετών, ήταν η πρώτη μάρτυρας στη δίκη. Οι γυναίκες είχαν βγει στις 14 Ιουλίου και τελικά κατέληξαν σε μια μπιραρία. Στο τραπέζι τους έφτασαν δύο ποτά, τα οποία παρήγγειλαν δύο άντρες που βρισκόταν στο ίδιο μαγαζί και αρχικά η Rebecca νόμιζε ότι τους γνώριζε. Οι γυναίκες κάθισαν με τους άντρες τελικά στο ίδιο τραπέζι. Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα Alex Prentice KC εάν θα αναγνώριζε ξανά τους δύο άνδρες, η μάρτυρας έδειξε τον McAuley και τον Stewart που καθόταν στο εδώλιο. Είπε ότι ο ένας λεγόταν Barry και ο άλλος Martin.

Η Pamela είπε ότι «γελούσαν και περνούσαν καλά» μαζί και πρόσθεσε πως η Rebecca – την οποία ήξερε ως Becky – τους ρώτησε στη συνέχεια αν είχαν κάποια «πράγματα».

Pamela: «Ήξερα ακριβώς τι εννοούσε…ρωτώντας αν είχαν κοκαΐνη».

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Barry έδωσε στην Pamela «ένα σακουλάκι». Η Pamela αργότερα πήγε στην τουαλέτα και η κουνιάδα της, την ακολούθησε.

Ο διάλογος μεταξύ Εισαγγελέα και Μάρτυρα

Εισαγγελέας: «Νομίζατε ότι η Becky είχε άλλο σκοπό να πάει στην τουαλέτα;»

Pamela: «Για να πάρει την τσάντα».

Οι ένορκοι άκουσαν ότι η Rebbeca πήρε κοκαΐνη στην τουαλέτα πριν επιστρέψουν οι γυναίκες στους δύο άνδρες. Στη συνέχεια, όλοι πήγαν στο σπίτι στο Bellshill. Η Pamela θυμήθηκε ότι είχε δει τέσσερις σειρές κοκαΐνης σε ένα μαύρο πιάτο. Μετά την επιστροφή της Pamela από την τουαλέτα, είχε μείνει μόνο μία σειρά ναρκωτικών.

Ο Εισαγγελέας ρώτησε τον μάρτυρα: «Πήρες γραμμή;»

Εκείνη απάντησε: «Όχι γιατί είμαι φοβιτσιάρα σα γάτα».

Η Pamela είπε στη δίκη ότι αργότερα είδε περισσότερη κοκαΐνη και πίστευε ότι η Rebbeca πήρε λίγη.

Εισαγγελέας: «Ανησυχήσατε για την ποσότητα που πήρε;»

Pamela: «Η Beckie έκανε τα δικά της. Όσα και να της το έλεγες δεν άκουγε.» είπε και πρόσθεσε: «Της είπα: «Δεν το χρειάζεσαι… περνάς καλά. Της είπα να σταματήσει γιατί δεν το χρειάζεσαι …»

Η Pamela ζήτησε τελικά από τον Martin να καλέσει ένα ταξί για να πάει τις γυναίκες στο σπίτι, με τον Εισαγγελέα να ρωτά τι έγινε τότε.

Η Pamela εμφανώς συγκινημένη είπε: «Η Becky άρχισε να τρέμει. Απλώς νόμιζα ότι ήταν κρύα στην αρχή. «Ο Martin ρώτησε αν ήταν επιληπτική και είπα όχι. Ο Martin την έβαλε σε θέση ανάκαμψης.

«Έλεγα: «Τι της συμβαίνει;» Φώναζα: «Becky,Becky».

Η Pamela θυμήθηκε ότι είδε αίμα πάνω στη Rebbeca καθώς είχε δαγκώσει τη γλώσσα της. Θυμήθηκε επίσης ότι η στάση της ήταν «σταθερή».

Τα σωστικά συνεργεία έφτασαν σύντομα για να τη βοηθήσουν.

Getting aw my pictures in afore boo comes and takes up my fb x

Posted by Rebecca Tollan on Monday, May 27, 2019

Pemela: «Έλεγα συνέχεια: «Becky, έλα». Προσπάθησα να την ηρεμήσω και να πω ότι ήταν εντάξει».

Έγιναν προσπάθειες να σωθεί η Rebbeca στο σπίτι αλλά δεν συνήλθε ποτέ.

Το δικαστήριο άκουσε τον άνδρα που ήξερε η Pamela ως Barry πως δεν ήταν ούτε αυτός καλά.

Ο Εισαγγελέας ρώτησε αργότερα την μάρτυρα για το πόσο είχαν πιει οι γυναίκες εκείνη τη μέρα και τη νύχτα.

10 more weeks till I meet my lil boo 💙👶🏼

Posted by Rebecca Tollan on Sunday, April 14, 2019

Ο Ντόναλντ Φίντλεϊ, μάρτυρας υπεράσπισης, είπε: «Η Rebbeca είχε γεννήσει – ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε έξω από τότε που βγήκε από το νοσοκομείο;».

Pamela: «Ναι»

Φίντλεϊ: «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, απείχε από το αλκοόλ;»

Η μάρτυρας συμφώνησε και πάλι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης: «Μάλλον δεν έπαιρνε ούτε κοκαΐνη;»

Η Pamela δήλωσε ότι δεν το έκανε.

Φίντλεϊ: «Λοιπόν, η τελευταία φορά που ήπιε, ήταν εννέα μήνες πριν;»

Πάμελα: «Ναι»

Ο Stewart, από το Viewpark, στο North Lanarkshire, αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες για συμμετοχή στην προμήθεια κοκαΐνης και κάνναβης. Ο McAuley, επίσης από το Bellshill, εμφανίζεται σε μία από αυτές τις κατηγορίες για κοκαΐνη.

Η δίκη συνεχίζεται.