Στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης στην Ιταλία μπήκαν τρία άτομα που ισχυρίστηκαν ότι είναι ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής και περιέλουσαν με σούπα έναν ιστορικό πίνακα του Βαν Γκογκ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο «στόχαστρο» τους μπήκε ο «Σπορέας», ένα έργο που χρονολογείται από το 1888 και εικονίζει έναν χωρικό να σπέρνει το χωράφι του, με έναν τεράστιο ήλιο στο φόντο. Μάλιστα, είναι ένα από τα 50 έργα του Βαν Γκογκ που δάνεισε το ολλανδικό Μουσείο Κρέλερ Μίλερ στην Ιταλία για αυτήν την έκθεση που άνοιξε για το κοινό στις 8 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

«Η επίθεση στην τέχνη είναι μια απεχθής ενέργεια που καταδικάζεται κατηγορηματικά. Ο πολιτισμός, που είναι η βάση της ταυτότητας μας, πρέπει να προστατεύεται και ασφαλώς να μην χρησιμοποιείται ως μεγάφωνο για άλλες μορφές διαμαρτυρίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Σύμφωνα με την ομάδα προάσπισης του κλίματος «Last Generation» (Τελευταία Γενιά), η ενέργεια αυτή ήταν «μια κραυγή απελπισίας» που δεν μπορεί να εξισωθεί με βανδαλισμό. Η ομάδα προειδοποίησε ότι οι «μη βίαιες ενέργειες» θα συνεχιστούν «μέχρις ότου οι πολίτες να λάβουν απαντήσεις από τις κυβερνήσεις τους στο αίτημά τους να διακοπεί η χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα» και να γίνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε στον χώρο της έκθεσης διακρίνονται δύο νεαρές γυναίκες να ρίχνουν ένα υγρό προς τον πίνακα. Μια τρίτη ενώνεται κατόπιν μαζί τους και όλες τους κολλούν τα χέρια τους στον τοίχο, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης τις αποδοκιμάζουν.