Η Ρωσία επαινεί τις προσπάθειες της Τουρκίας και του ΟΗΕ να λάβουν εγγυήσεις από την Ουκρανία που επιτρέπουν την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Πιο αναλυτικά, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (02/11)  να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο. «Χάρη στη συμμετοχή του ΟΗΕ και την υποστήριξη της Τουρκίας, καταφέραμε να λάβουμε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία θεωρεί «επαρκείς» τις εγγυήσεις που έλαβε από την Ουκρανία και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, το υπουργείο ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας μετά τις επιθέσεις στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Στις 22 Ιουλίου, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είχαν σταματήσει μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είχαν σταλεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύμφωνα με το aa.com.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και άλλα έθνη και διεθνείς παράγοντες είχαν όλοι τονίσει την επιθυμία τους να δουν τη συνέχιση της συμφωνίας.