Η 31χρονη Leah Garcia από το Τέξας αποφάσισε να ανεβάσει στο TikTok την ρουτίνα περιποίησης της 3χρονης κόρης της Bliss, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποτρίχωση φρυδιών. Στο βίντεο 27,8 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τη μικρή να πονά την ώρα που η μαμά της βάζει την αποτριχωτική ταινία ανάμεσα στα δύο φρύδια της και την τραβά, σε μια προσπάθεια να την απαλλάξει από τις… περιττές τρίχες.

Πολλοί ήταν οι χρήστες που έγιναν έξαλλοι με τη Leah αποκαλώντας την «κακή μητέρα» και χαρακτηρίζοντας γ@@@η την κατάσταση στην οποία υποβάλλει το παιδί. Υπήρξαν και αυτοί που αναφέρθηκαν στη Σοφία Χατζηπαντελή –το μοντέλο που ήταν στην κριτική επιτροπή του φετινού GNTM, το οποίο έχει ξεχωρίσει για τα πολύ χοντρά και ατημέλητα φρύδια της- τονίζοντας ότι οι πολλές τρίχες είναι ξανά στη μόδα.

Όμως η νεαρή μητέρα υπεραμύνεται της πράξης της λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο σώζει την κόρη της από το bullying που θα της κάνουν οι φίλοι της για την εμφάνισή της. Κάτι που βίωσε και η ίδια σαν παιδί εξαιτίας του ενός φρυδιού, όπως περιγράφει γλαφυρά τα πολύ πυκνά φρύδια της που έδιναν την εντύπωση ότι δεν ήταν δύο αλλά ένα.

«Δεν κάνω ενέσεις botox στο παιδί μου, της κάνω απλά αποτρίχωση στο φρύδι, επειδή μου το ζήτησε» λέει στη New York Post η 31χρονη μητέρα. «Είναι πολύ εύκολο να αφαιρέσεις με κερί ένα μονόφρυδο. Δεν είναι όμως εύκολο να νιώσεις καλύτερα από το τραύμα του εκφοβισμού, κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις» τονίζει.

Κάθε 10 μέρες η Garcia αποτριχώνει τον εαυτό της, την 3χρονη Bliss, την 11χρονη κόρη της Behautti και τον 20χρονο 20χρονο θετό γιο της Jaidyn, όλους με τη δικούς τους σύμφωνη γνώμη, όπως λέει. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν θυμάται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε με τα δικά της πυκνά φρύδια. «Πριν ξεκινήσω το νηπιαγωγείο, δέχτηκα bullying από ενήλικες και μικρά παιδιά επειδή είχα αυτό το πολύ πυκνό μονόφρυδο», εξομολογήθηκε, προσθέτοντας ότι οι ισπανόφωνοι γονείς της τής απαγόρευαν να ξυρίζεται και να κάνει αποτρίχωση στα μαλλιαρά φρύδια της. «Δεν αφήνω να συμβεί αυτό στα παιδιά μου» υποστηρίζει.

@leah_txrealtor

Replying to @stevie.mi Those of us that know Bliss Alanni…know! ❤️ #fyp #momsoftiktok #confidence #selflove #andGO

♬ Feeling Myself – Nicki Minaj

Υποστηρικτές και πολέμιοι

Η 31χρονη Αμερικανίδα όμως δεν είναι η μοναδική μαμά που κάνει κάτι τέτοιο στα παιδιά της. Στο hashtag #EyebrowWaxing, που έχει περισσότερες από 186 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο TikTok χιλιάδες γονείς με μικρά παιδιά –σε κάποιες περιπτώσεις τόσο μικρά που φοράνε ακόμα πάνα (!)- τα αποτριχώνουν για μία αψεγάδιαστη εμφάνιση. «Πρώτη αποτρίχωση επειδή το μονόφρυδό της μεγάλωνε» έγραψε κάτω από το βίντεο η μαμά ενός μωρού στο Μισισίπι, ενώ ένας μπαμπάς από το Σαν Ντιέγκο καυχιέται που επιτέλους «ξεφορτώνεται το μονόφρυδο της 6χρονης κόρης του».

Από την άλλη πλευρά αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια κάτω των 6 ετών θα πρέπει να διδάσκονται την αποδοχή και να μην αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους για να είναι μαζικά αποδεκτά. «Πήγαινε για ψυχοθεραπεία» γράφει κάτω από το βίντεο της Leah ένας εξοργισμένος TikToker. «Ήμουν με μονόφρυδο και δεν με ενοχλούσε μέχρι την Τετάρτη δημοτικού. Μην την αφήσεις να πιστέψει ότι δεν είναι όμορφη και κάτι πάει στραβά» είπε ένας άλλος.

@leah_txrealtor

Replying to @justiceforjd27 she actually already did. 🥰 this was her firat wax, almost a year ago. She sees me waxing her big sister & wants to be like her. #fyp #momsoftiktok #andGO

♬ original sound – Leah Garcia

Τι λένε οι ειδικοί

Η δερματολόγος Hadley King λέει στην The Post ότι οι θεραπείες ομορφιάς, όπως η αποτρίχωση φρυδιών, όταν γίνονται με ασφαλή τρόπο, δεν έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα του παιδιού. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτή η πρακτική από άποψη ομορφιάς θα μπορούσε να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός μικρού παιδιού. «Σε ένα πλαίσιο αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να βιώνονται ως διασκεδαστικές, συναρπαστικές ή παιχνιδιάρικες. Σε ένα άλλο πλαίσιο κάποιος θα μπορούσε να νιώσει ότι η εμφάνιση του δεν ήταν αρκετά καλή» είπε.

Η παιδίατρος Sara Siddiqui συμφωνεί, τονίζοντας στην The Post ότι η αποτρίχωση είναι ως επί το πλείστον ασφαλής για τα παιδιά όλων των ηλικιών, παρά τον κίνδυνο ευαισθησίας του προσώπου, αλλεργίας σε ορισμένες ουσίες ή ερεθισμού στο σημείο της αποτρίχωσης. Προτρέπει όμως τους γονείς να είναι σίγουροι ότι αυτή πρακτική είναι απόφαση του παιδιού. «Δεν θέλουμε ποτέ η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού να βασίζεται αποκλειστικά στην εξωτερική του εμφάνιση, ειδικά σε πολύ νεαρή ηλικία. Αλλά αν ζητούν από τη μαμά και τον μπαμπά τους να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τις ανεπιθύμητες τρίχες, τότε είναι σημαντικό οι γονείς να τους ακούσουν και να τους βοηθήσουν να βρουν μια ασφαλή λύση» λέει.

@leah_txrealtor

Hurry, quick! Call child protecive services! Im brushing her hair!! #fyp #momsoftiktok #waxing #wax #parenting #FlexEveryAngle

♬ original sound – Leah Garcia

Η Garcia επισημαίνει ότι διδάσκει στα παιδιά της να είναι υπερήφανα για τον τρόπο που επιλέγουν να αυτοεκφραστούν. «Έχω μικρά κορίτσια με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, για εμάς η αποτρίχωση είναι απλώς βασική περιποίηση» διαβεβαίωσε.