Για τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να πειστεί η Γερμανία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε στην Καθημερινή ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

«Κατά τις ημέρες της οικονομικής κρίσης θυμάμαι να επιχειρηματολογώ σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές ότι πρέπει να δούμε την Ελλάδα όχι μόνο ως οικονομική πρόκληση, αλλά κι ως στρατηγικό σύμμαχο, ως χώρα με κοινές αξίες, με την οποία για μισό ή περισσότερο αιώνα είχαμε πολύ ισχυρές σχέσεις.

Πιστεύαμε ότι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν σημαντική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αφιέρωσα τόση προσοχή.

Αυτό που είδα ήταν μια πραγματική αλλαγή στη στάση της Γερμανίας, όταν η Ελλάδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διέλευση μεταναστών κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης και είδα ότι πλησίασε περισσότερο στη θέση των ΗΠΑ που ήταν να αναζητείται η ισορροπία μεταξύ των οικονομικών αναγκών, της κοινωνικής συνοχής και της στρατηγικής συμμαχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, μίλησε και για το πώς είδε το δημοψήφισμα του 2015: «Μου έκανε εντύπωση η απόφαση που ελήφθη να γίνει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των όρων που απαιτούσε η διεθνής κοινότητα. Με εντυπωσίασε ότι το να ακούει κανείς και μετά να κάνει το αντίθετο και να εξηγεί το γιατί, βοηθάει να διατηρηθεί μια δημοκρατία ζωντανή».