Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί» και θα τεθεί σε ισχύ «σήμερα», εξήγησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.