Ένα ξέσπασμα του ιού Έμπολα κηρύχθηκε στην Ουγκάντα, όπως επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της χώρας αλλά επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το υπουργείο Υγείας της χώρας με δημοσίευσή του στο Twitter, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα του Έμπολα στην περιοχή της κεντρικής Ουγκάντας, Μουμπέντε: πρόκειται για έναν 24χρονο άνδρα, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα και αργότερα πέθανε.

Το γραφείο του ΠΟΥ της Αφρικής επεσήμανε σε ανακοίνωσή του πως το κρούσμα είχε μολυνθεί με το σχετικώς σπάνιο στέλεχος του Σουδάν μετά την διερεύνηση από τις υγειονομικές αρχές της Ουγκάντα έξι ύποπτων θανάτων στην περιοχή αυτή εντός του μήνα.

«Επί του παρόντος υπάρχουν οκτώ ύποπτα κρούσματα που λαμβάνουν θεραπεία σε κάποια υγειονομική δομή», ανακοίνωσε ο Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Αφρικής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι βοηθάει τις υγειονομικές αρχές της Ουγκάντα στην έρευνά τους και στέλνει προσωπικό στην πληγείσα περιοχή.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε την χώρα ότι έχουμε ένα ξέσπασμα του Έμπολα, το οποίο επιβεβαιώσαμε χθες», δήλωσε η Νταϊάνα Ατγουάιν, η γραμματέας του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε η ίδια, ο ασθενής, ο οποίος κατέληξε, είχε υψηλό πυρετό, διάρροια και πόνους στην κοιλιά και έκανε αιμοπτύσεις.

Αρχικά του χορηγήθηκε θεραπεία για ελονοσία.

«Η Ουγκάντα έχει εμπειρία στον αποτελεσματικό έλεγχο του Έμπολα. Χάρη στην τεχνογνωσία, έχουν γίνει ενέργειες για τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές τις γνώσεις για να αναστείλουμε την εξάπλωση των μολύνσεων» είπε η Ματσιντίσο Μούτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν καταγραφεί επτά προηγούμενα ξεσπάσματα του στελέχους του Σουδάν-τέσσερα στην Ουγκάντα και τρία στο Σουδάν.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι τελευταία φορά που η Ουγκάντα ανέφερε κρούσμα Έμπολα από το στέλεχος του Σουδάν ήταν το 2012 και ένα ξέσπαμα του Έμπολα από το στέλεχος του Ζαΐρ το 2019.

Όπως είπε ο ΠΟΥ, ο προληπτικός εμβολιασμός των ατόμων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με το σκεύασμα Ervebo υπήρξε πολύ αποτελεσματικός κατά της εξάπλωσης του Έμπολα στα πρόσφατα ξεσπάσματα στην ΛΔ Κονγκό και αλλού, αλλά το συγκεκριμένο εμβόλιο μόλις εγκρίθηκε για την προστασία κατά του στελέχους του Ζαΐρ.

Ένα άλλο εμβόλιο που παρασκευάζει η Johnson & Johnson πιθανόν να είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί κατά του στελέχους του Σουδάν, πρόσθεσε ο Οργανισμός.