Αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο να προκληθεί θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτη εξέλιξη κάνει και η γερμανική εφημερίδα «ZEIT».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν σημειώνεται πως «στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον εκλογών τον επόμενο χρόνο και έχει κακές προοπτικές. Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι στο 80%. Επιδιώκει ισορροπία με όλους όσοι του προσφέρουν χρήματα ή προσωπική υποστήριξη. Η Ελλάδα δεν του προσφέρει χρήματα, αλλά τη δυνατότητα για έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο, με την κατοχή ενός νησιού όπως το 1974 στην Κύπρο.

Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα στην προεκλογική εκστρατεία, αυτή θα ήταν μια από τις επιλογές του για να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας τις απειλές του «Σουλτάνου» για επανάληψη των γεγονότων της Σμύρνης το 1922.