Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ύστερα από τα τελευταία «τυφλά» χτυπήματα που έχουν σημειωθεί στη περιοχή.

«Δεν πάμε πουθενά. Ο ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται – θα μείνει εδώ», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί αυτοί, όπως είπε, θα παρέχουν αυτό που αποκάλεσε αμερόληπτη, ουδέτερη από τεχνική άποψη τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου. «Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίζω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη», δήλωσε.

Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την «Κυριακή ή τη Δευτέρα» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, Ο ΙΑΕΑ σκοπεύει να «έχει συνεχή παρουσία” στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, δήλωσε ο Γκρόσι χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση» της κατάστασης στον σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.