Οι κάτοικοι της περιφέρειας Ζαπορίζια, που ζουν κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αγωνιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο πλήγμα στις εγκαταστάσεις του.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένως για επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ την οποία πλέον ελέγχουν φιλορωσικές δυνάμεις.

«Φυσικά και ανησυχούμε… Είναι σαν να καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι» λέει ο Αλεξάντρ Λιφιρένκο, κάτοικος του Ενερχοντάρ.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε ότι οι αρχές είχαν σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου «ατυχήματος» και σημείωσε ότι οβίδες πυροβολικού είχαν πέσει κοντά στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

«Σε περίπτωση που χτυπηθεί ένας αντιδραστήρας, δεν θα είναι τοπική αλλά παγκόσμια καταστροφή», είπε ο Αλεξάντρ Βόλγα.

Ο φόβος τους δεν είναι ανυπόστατος. Ρουκέτες μάλιστα σε πόλεις δυτικά του μεγαλύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ευρώπης στη νότια Ουκρανία εκτόξευσε η Ρωσία το πρωί της Δευτέρας (22/8). Την ίδια στιγμή το Κίεβο ανακοίνωσε πως βάζει «μπλόκο» στις συγκεντρώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση από τον φόβο ρωσικών επιθέσεων.

Το ρωσικό κοινοβούλιο τώρα ανακοίνωσε επίσης χθες Δευτέρα (22/8) ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ζητήθηκε και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα.

Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μολδαβία

Ύστερα από 23 χρόνια, η Ουκρανία αποκατέστησε τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη γειτονική Μολδαβία, μέσω της οποίας μπορούν να διακινηθούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων ετησίως, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χθες Δευτέρα (22/8).

Search operations at the site of the occupiers' attack on a residential building in Kharkiv have ended. This Russian…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, August 22, 2022

Αν και δεν διευκρίνισε τα είδη των εμπορευμάτων, η Ουκρανία φιλοδοξεί να βρει νέους τρόπους για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Η Μολδαβία συνορεύει με τη Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 22 χιλιομέτρων, συνδέει την πόλη Μπερεζίνε της δυτικής Ουκρανίας με την πόλη Μπασαραμπεάσκα της νότιας Μολδαβίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η σιδηροδρομική σύνδεση θα παρέχει μια εναλλακτική στις εξαγωγές μέσω του λιμανιού της Οδησσού.

Ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατέστη δυνατή η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Запустили повністю оновлену залізничну ділянку Березине – Басарабяска, яка зʼєднує Україну та Молдову. Майже 25 років…

Posted by Alexander Kubrakov on Monday, August 22, 2022