Ένα μικρός λόφος κοντά στη Ρώμη που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόπος διαμονής καλλιτεχνών κι ένας βασιλικός κήπος σε μικρή απόσταση από τη Νάπολη είναι μεταξύ των 100άδων τοποθεσιών που η Ιταλία επέλεξε για να επενδύσει παραπάνω από ένα δισ. από κονδύλια που θα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τις εκσυγχρονίσει και να τους δώσει νέα… ζωή.

Η Καλκάτα, ένα μικρό χωριό με 60 κατοίκους στην περιοχή Λάτσιο, είναι ένα από τα 289 ιταλικά χωριά που θα λάβουν 363 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνουν ελκυστικοί προορισμοί για ψηφιακούς νομάδες, αλλά και για να σταματήσουν την εσωτερική μετανάστευση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Περαιτέρω 288 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε 134 κήπους, συμπεριλαμβανομένου του πάρκου του 18ου αιώνα παλατιού στην Καζέρτα, το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για τις Βερσαλίες. Άλλα μέρη που θα λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις είναι ο βοτανικός κήπος του Παλέρμο κι ένα πάρκο που βρίσκεται δίπλα από το μέρος όπου διέμενε ο Ναπολέων Βοναπάρτης στη διάρκεια της εξορίας του στο νησί Έλβα στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης. Σ’ αυτά τα μέρη και στο παρελθόν είχαν επενδυθεί από 20 εκατομμύρια στο καθένα.

Τα κονδύλια που θα χρησιμοποιήσει το ιταλικό κράτος προέρχονται από ένα πακέτο 200 δισ. ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το ιταλικό πλάνο είναι σχεδιασμένο να προσελκύσει απομακρυσμένους εργαζομένους και έχει δημιουργεί και το νομικό – φορολογικό πλαίσιο για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Σε ορισμένα από τα χωριά, δε, ήδη παρατηρείται είτε επιστροφή Ιταλών που είχαν μεταναστεύσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και ξένους. Για παράδειγμα, η Κασπέρια στο βορρά της Ρώμης έχει ήδη πολλούς Βρετανούς, ενώ στο Λάμπρο στην επαρχία του Ριέτι έχει κιόλας αναπτυχθεί μια ισχυρή κοινότητα Βέλγων.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη μείωση του πληθυσμού σε μικρές πόλεις και χωριά και να τους δώσουμε νέο σκοπό ύπαρξης. Αυτό θα συμβεί με νέες υποδομές και νές υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.