Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τζο Μπάιντεν ότι ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, σκοτώθηκε στην Καμπούλ έπειτα από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από drone με στόχο το σπίτι του, οι Ταλιμπάν δηλώνουν σήμερα… άγνοια για την παρουσία του στο Αφγανιστάν.

«Οι ηγέτες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν ζήτησαν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να πραγματοποιήσουν εις βάθος και σοβαρή έρευνα για το περιστατικό» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καμπούλ, στην οποία οι ταλιμπάν αναφέρουν για πρώτη φορά από τη Δευτέρα το όνομα του αρχηγού της Αλ-Κάιντα.

Η παρουσία του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στην Καμπούλ θέτει σε αμφισβήτηση την αξία της υπόσχεσης που έδωσαν οι ταλιμπάν να μην δίνουν καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν.

Οι ταλιμπάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναλαμβάνουν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για καμία χώρα από το αφγανικό έδαφος.

Άφαντος εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.