Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο 36χρονος καθολικός ιερέας Ματία Μπερνασκόνι, ο οποίος αποφάσισε να τελέσει την κυριακάτικη λειτουργία μέσα στη θάλασσα φορώντας το μαγιό του. Η εισαγγελία του Κρότωνα διέταξε έρευνα για «προσβολή θρησκευτικού δόγματος».

Σύμφωνα με τον Guardian, o ιερέας από το Μιλάνο, συνόδευε σε κατασκήνωση 21 μαθητές γυμνασίου, εθελοντές στην οργάνωση Libera, που δραστηριοποιείται κατά της μαφίας. Την τελευταία μέρα της κατασκηνωτικής περιόδου, o πατέρας Ματία είπε ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την τελετή της Κυριακής ανάμεσα στα δέντρα δίπλα σε μια παραλία. Ωστόσο δεν κατάφερε να βρει ένα σκιερό μέρος για να αποφύγει την έντονη ζέστη και αφότου μια οικογένεια που παραθερίζε στην περιοχή του πρόσφερε το φουσκωτό στρώμα της, ελλείψει Αγίας Τράπεζας, πραγματοποίησε την κυριακάτικη λειτουργία, μέσα στο νερό φορώντας μόνο το μαγιό του.

Οι λουόμενοι που παρακολούθησαν την «λειτουργία» του Ματία Μπερνασκόνι από την παραλία τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο με αποτέλεσμα η είδηση να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Μετά την έκταση που έλαβε το θέμα, η Αρχιεπισκοπή του Κρότωνα εξέδωσε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της στην οποία επικρίνει την ενέργεια του ιερέα και αναφέρει πως «η λειτουργία της θείας ευχαριστίας έχει μια ιδιαίτερη γλώσσα με πράξεις και σύμβολα, που είναι σωστό να σεβόμαστε και να εκτιμούμε, χωρίς να τα αποκηρύσσουμε με υπερβολική επιπολαιότητα. Προπάντων, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ευπρέπεια και η προσοχή στα σύμβολα».

Από την πλευρά του ο 36χρονος ιερέας απάντησε στην Αρχιεπισκοπή μέσω επιστολής που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ενορίας του. Ο καθολικός Ιερέας στην επιστολή του αρνείται κατηγορηματικά πως είχε πρόθεση να ευτελίσει την λειτουργία.

 «Επρόκειτο απλώς για μία λειτουργία που ολοκλήρωσε μια εβδομάδα εργασίας με τους νέους που είχαν συμμετάσχει στην κατασκήνωση. Όμως, τα σύμβολα είναι δυνατά, αυτό είναι αλήθεια και είναι εύγλωττα. Υπήρξε αφέλεια από την πλευρά μου επειδή δεν τους έδωσα την ανάλογη βαρύτητα. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου για την σύγχυση που προκλήθηκε από τη μετάδοση των εικόνων στα μέσα ενημέρωσης» απάντησε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ο Ιερέας.

Τον Ιταλό ιερέα υπερασπίστηκε ο Μανφρέντι Ποτέντι, βουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, που έγραψε στο Twitter: «Αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ τον ιερέα στον Κρότωνα που είχε το κουράγιο να μεταφέρει τις χριστιανικές μας αξίες και αναφορές ακόμα και στην παραλία».