Η ιστορία της οικογένειας Τούρπιν, τα 13 παιδιά της οποίας ζούσαν αιχμάλωτα μέσα στο σπίτι, είχε συγκλονίζει την Καλιφόρνια πριν από τέσσερα χρόνια. Ο 57χρονος Ντέβιντ και η 49χρονη Λουίζ, οι γονείς των παιδιών, κατηγορήθηκαν για βασανιστήρια και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

«Ήρωας» αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης ήταν -και παραμένει- η 21χρονη Τζόρνταν Τούρπιν, η οποία δραπέτευσε από το «σπίτι του τρόμου» και κατάφερε να σώσει τη ζωή τη δική της και των 12 αδελφών της. Η νεαρή κοπέλα, σπάει τη σιωπή της και μιλά στο People για τη ζωή που κατάφερε να χτίσει από την αρχή, καθώς εγκαταστάθηκε στο πρώτο της διαμέρισμα πριν από λίγους μήνες.

«Στην αρχή ήταν τρομακτικό. Κοστίζει το να ζει κανείς μόνος του και δεν ξέρεις τι μπορεί να χρειαστείς» λέει η Jordan. «Όμως μου αρέσει το σχέδιο και η διακόσμηση και είμαι πολύ οργανωτική σαν άνθρωπος» προσθέτει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η 21χρονη αισθάνεται επιτέλους ελεύθερη.

«Καμιά φορά, απλά περπατάω στο διαμέρισμά μου και σκέφτομαι “τώρα αυτό είναι αλήθεια;”. Είμαι ανεξάρτητη και μπορώ να ζω μόνη. Αυτό ήθελα πάντα» εξομολογείται και τονίζει: «για να είμαι ειλικρινής, νιώθω ότι η ζωή μου τώρα ξεκινάει».

Για 17 χρόνια, η Jordan και τα 12 αδέρφια της, ηλικίας από 2 έως 29 ετών τη στιγμή της διάσωσής τους, υπέστησαν άγρια κακοποίηση στα χέρια των γονιών τους, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2019 δήλωσαν ένοχοι για 14 κακουργήματα και καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Παρά το γεγονός ότι είχαν μόλις γλιτώσει από έναν συνεχή εφιάλτη, η Τζόρνταν και πέντε από τα αδέρφια της μεταφέρθηκαν έπειτα σε μία ανάδοχη οικογένεια, όπου και πάλι τους κακοποιούσαν. Στις 20 Ιουλίου, η Jordan και δύο από τα αδέρφια της (που ταυτοποιήθηκαν ως Jane και John Does) κατέθεσαν αγωγές κατά της κομητείας Ρίβερσαϊντ και της ChildNet Youth and Family Services, μιας ιδιωτικής υπηρεσίας ανάδοχης φροντίδας.

Στην αγωγή τους, τα παιδιά κατήγγειλαν ότι όχι μόνο ότι η ανάδοχη οικογένεια είχε ιστορικό στην κακοποίηση παιδιών, αλλά και ότι οι οργανισμοί γνώριζαν το ιστορικό αυτό και απέτυχαν να δράσουν ακόμη και όταν τα παιδιά ζήτησαν βοήθεια.

Στις καταγγελίες αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2021, οι ανάδοχοι γονείς, Marcelino και Rosa Olguin, και η ενήλικη κόρη τους Lennys Olguin, είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για πολλαπλές κατηγορίες κακοποίησης παιδιών. Ο Marcelino έχει επίσης κατηγορηθεί για ασέλγεια σε βάρος παιδιών. (Και οι τρεις έχουν δηλώσει αθώοι).

«Δεν είμαι έτοιμη να μπω σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς μου συνέβη σε αυτό το “σπίτι του τρόμου”. Είναι κάτι που με έχει τραυματίσει πολύ και ήταν πολύ τρομακτικό. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω την κατάσταση με τους γονείς μου και μετά που πήγα στην ανάδοχη οικογένεια, μου ήταν αδύνατον να καταλάβω τι γινόταν. Βασικά είχα τόσες ερωτήσεις και δεν έπαιρνα καμία απάντηση» συγκλονίζει η Τζόρνταν Τούριν.

Από τότε, δεν έχει ξαναμιλήσει με τον Ντέιβιντ και τη Λουίζ και, όπως λέει, θέλει να κρατήσει αυτήν την πόρτα κλειστή. «Ακόμα έχω εφιάλτες. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι να έχω επαφή μαζί τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να επουλωθούν οι πληγές μου έτσι» εξομολογείται η 21χρονη.

Η Τζόρνταν έμαθε βασικά μαθηματικά, ανάγνωση και γραφή ενώ ήταν σε αιχμαλωσία.

Σχεδόν έναν μήνα πριν οι ανάδοχοι γονείς της συλληφθούν, τον Μάρτιο του 2021, η Τζόρνταν μεταφέρθηκε σε άλλη οικογένεια αλλά χωρίστηκε με τα αδέρφια της και μάλιστα, όπως λέει, την έδιωξαν από το σπίτι επειδή επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη αδερφή της.

Τελικά, παρά το γεγονός ότι δεν είχε σταθερή στέγη, κατάφερε τελικά να εγγραφεί στο κολέγιο αλλά η κατάθλιψή της ήταν πραγματικά εξαντλητική. «Ήταν αδύνατον να κοιμηθώ. Κάθε φορά που έκλεινα τα μάτια μου, έβλεπα εφιάλτες ότι ήμουν στο πρώτο σπίτι αναδοχής. Πήγαινα συχνά στα επείγοντα και ένιωθα διαλυμένη» συγκλονίζει η Jordan.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Jordan Turpin, έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στην Diane Sawyer για το ABC News. «Δεν τα πήγαινα καλά» είχε πει για εκείνη την εποχή. «Αλλά ένιωθα ότι δεν ήμασταν οι μόνοι που είχαν κακή μεταχείριση από το σύστημα και ήθελα να βοηθήσω τα αδέλφια μου».

Η Τζόρνταν παραμένει «πολύ, πολύ κοντά» με τα 12 αδέλφια της. «Έχουμε τα δικά μας αστεία και περνάμε τόσο καλά μαζί» λέει. «Μετά από όλα όσα συνέβησαν και αφού δραπέτευσαν, είμαι τόσο προστατευτική με όλους τους. Ξέρουν ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους» συγκινεί.

Η Τζόρνταν θέλει να γράψει τα απομνημονεύματά της και να μιλάει σε άλλους για όσα έζησε ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες.

Τον τελευταίο χρόνο έχει 750.000 followers στο TikTok της, όπου μοιράζεται συμβουλές ομορφιάς και viral κλιπ χορού.

@jordan_turpin

Hope everyone has amazing day!💜

♬ original sound – Jordan Turpin

Η μεγαλύτερη χαρά της, λέει, είναι ότι κάποιος που την παρακολουθεί, μπορεί να βρίσκει δύναμη μέσα από την ιστορία της.