Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται στους δασώδεις λόγους της Καλιφόρνια η πυρκαγιά που ονομάστηκε Oak Fire. Στη μάχη για την κατάσβεσή της έχουν πέσει 2.500 πυροσβέστες και 17 ελικόπτερα, με τις φλόγες να πλησιάζουν στο διάσημο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι. Ήδη έχουν καεί 70.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά, που είναι ήδη η μεγαλύτερη δασική φωτιά στην Καλιφόρνια της περιόδου αυτής, «προχωρά πολύ γρήγορα και το παράθυρο αντίδρασης για την απομάκρυνση των κατοίκων είναι περιορισμένο», εξήγησε στο CNN ο Τζον Χέγκι, επικεφαλής των πυροσβεστών στην Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τον ειδικό, η ταχύτητα και η εξέλιξη της φωτιάς είναι «πραγματικά άνευ προηγουμένου».

«Οι πυρκαγιές έφθασαν σε ύψος 30 μέτρων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λι, ένας από τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή, στην εφημερίδα Santa Cruz Sentinel. Ο 55χρονος ήταν μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν πρώτοι την περιοχή την Παρασκευή και πιστεύει ότι το σπίτι του καταστράφηκε εντελώς από την πυρκαγιά. «Ερχόταν απευθείας επάνω μας. Αυτή η φωτιά ήταν μακράν η ταχύτερη που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.

Η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 16% ενώ 3.700 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP. Η πυρκαγιά τροφοδοτείται κυρίως από δέντρα και θάμνους που έχουν ξεραθεί στην περιοχή, η οποία, όπως το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια, πλήττεται από χρόνια ξηρασία.

«Είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε ο Τζον Χέγκι. «Δεν μπορούμε να έχουμε δέκα χρόνια ξηρασίας στην Καλιφόρνια και να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια».