Αγωνία επικρατεί στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πολιτικοοικονομικό μέλλον της γειτονικής χώρας μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι καθώς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολλαπλές σε ένα μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Κατά πολλούς η παραίτηση του πολύπειρου τραπεζίτη από την προεδρία της κυβέρνησης έρχεται τη χειρότερη στιγμή και δεν αποκλείεται εάν επιμείνει στην απόφασή του να ενταθεί το δημοσιονομικό χάος.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή χθες το βράδυ την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, προτρέποντάς τον να καταφύγει στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή προς αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Νωρίτερα, είχε απωλέσει στην κοινοβουλευτική στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων, κάτι που τον οδήγησε στην ανακοίνωση της παραίτησής του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. «Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχει πια. Οι μέγιστες προσπάθειες που κατέβαλα τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρκετές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι διαθέτει αρκετά ερείσματα στη Βουλή ακόμη και χωρίς το ευρωσκεπτιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε που τάσσεται κατά του ευρώ. Αν ο πρωθυπουργός πεισθεί να παραμείνει τελικά επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης ή αν υπάρξει άλλη προσωρινή λύση, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Διαφορετικά θα στηθούν κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί πως από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση (τη δεξιά Λέγκα του Βορρά, το κεντροδεξιό Forza Italia, το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το κεντρώο Italia Viva και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι), κανένα δεν επιθυμεί άμεσα εκλογές. Ούτε καν το Κίνημα 5 Αστέρων. Μονάχα το φασιστικών καταβολών κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας θέλει πρόωρες εκλογές.

Αυτή τη στιγμή η Ιταλία βρίσκεται σε οριακό σημείο ως προς την κατάσταση της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι έχει την τρίτη ισχυρότερη βιομηχανία στην ευρωζώνη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο 75χρονος «Σούπερ Μάριο», όπως αποκαλούν τον Ντράγκι, με μια σειρά από πολιτικές κινήσεις έχει διασώσει μέχρι στιγμής την κατάρρευση σχηματίζοντας τον Φεβρουάριο του 2021 μία ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών. Αξιοποιώντας πλήρως τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, κατεύθυνε σημαντικά ποσά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στη δημιουργία σημαντικών υποδομών προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία. Παράλληλα, αφήνοντας πίσω το πρώτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε την Ιταλία με χιλιάδες νεκρούς, έλαβε γρήγορα αυστηρά υγειονομικά μέτρα και κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και τους πολίτες περιορίζοντας την επανάκαμψη του κορονοϊού σε τόσο δραματική κλίμακα.

Έχοντας μακρά θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2011 έως το 2019, απέφυγε το οικονομικό κραχ αν και η χώρα του κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ. Κατά πολλούς μια κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας, θα κάνει την ελληνική κρίση χρέους του 2010 να μοιάζει με απλό πταίσμα.

Παράλληλα ήταν από τους πρωτοστάτες της στήριξης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, σε σημείο που να ηγείται της ευρωπαϊκής αρωγής προς την πολύπαθη χώρα, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αντόνιο Σακόνε, του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, που αναφερόμενος στις εξελίξεις τόνισε χθες στη Βουλή απευθυνόμενος στα έδρανα του Κινήματος 5 Αστέρων πως «φεύγοντας κάνετε τη χάρη του Πούτιν και προειδοποίησε πως η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι θα οδηγούσε σε «πανευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση». Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ είχε μεσολαβήσει η παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανήρτησε φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι με το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;». «Οι καλύτεροι φίλοι της Ουκρανίας αποχωρούν», είχε σχολιάσει ο Μεντβέντεφ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραιτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.