Η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, καθώς ο Μάριο Ντράγκι θέλει να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας και μάλιστα υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα,

Συγκεκριμένα, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται, ότι λίγο νωρίτερα συναντήθηκαν για μία ώρα, όπου συζήτησαν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, χωρίς κανέναν από τους δύο όμως να υποχωρεί από τις θέσεις του. Μάλιστα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως ο Ιταλός πρόεδρος επιθυμεί ο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη.

Επίσης, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων -το οποίο δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση και κατηγορήθηκε για την κρίση που ξέσπασε- δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Η δήλωση παραίτησης του Ντράγκι

Σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, που είχε εκδοθεί νωρίτερα, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει: «Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».