Ο Ρίσι Σουνάκ μπορεί να παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Οικονομικών και να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου που οδήγησε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, όμως ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει τόσο την πρωθυπουργική καρέκλα, όσο και την ηγεσία των Συντηρητικών στην Βρετανία.

Με βάση το Γαλλικό Πρακτορείο, ο 42χρονος πρώην υπουργός θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, έπειτα από ένα νέο σκάνδαλο. Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων και ο Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο ίδιος, χθες Πέμπτη.

«Κάποιος πρέπει να αδράξει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για αυτό θα είμαι υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο Σουνάκ. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα κρίνουν αν η επόμενη γενιά των Βρετανών θα έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ή λέμε στον εαυτό μας παραμύθια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για λίγο αλλά θα αφήσουν τα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση αύριο;».

Παρόλα αυτά, η σύζυγος του, Αξάτα Μούρτι,που είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, εμπλέκεται σε σκάνδαλο, καθώς μέσω ειδικού νόμου δεν πληρώνει φόρους στη Βρετανία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε σημείο που πολλές περιοχές είχαν μείνει ακόμα και χωρίς καύσιμα, πριν από κάποιους μήνες.

Σύμφωνα, με το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Αξάτα Μούρτι είναι 42 ετών και εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Επίσης, έχουν από κοινού τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.