Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε τελικά από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, καθώς μετά το σκάνδαλο του Κρις Πίντσερ, βρέθηκε με την «πλάτη στον τοίχο», με φίλους και συμμάχους να μετατρέπονται σε εχθρούς.

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η υπόθεση του Κρις Πίντσερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας των Συντηρικών, αποτέλεσε την αφορμή για να πέσει ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε να χάσει την εμπιστοσύνη πολιτών και πολιτικών, μετά από διάφορα σκάνδαλα που βγήκαν στην δημοσιότητα και αφορούσαν την κυβέρνηση του.

Συγκεκριμένα, ο Πίντσερ θεωρούνταν στενός σύμμαχος του Τζόνσον και το άτομο που έπειθε τους διαφωνούντες να ακολουθούν πάντα την γραμμή της Ντάουνινγκ Στριτ. Μάλιστα, ο ίδιος έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με μακρά πολιτική καριέρα.

Πιο αναλυτικά, Κρις Πίντσερ γεννήθηκε στο Γουόλσολ, μια βιομηχανική πόλη στα δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας το 1969 και αφού σπούδασε ιστορία στο London School of Economics, εντάχθηκε στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης και πληροφορικής Andersen, όπου εργάστηκε για 18 χρόνια.

Πολιτικοποιημένος από την εποχή της απεργίας των ανθρακωρύχων, εντάχθηκε στο Συντηρητικό κόμμα το 1987 και εξελέγη βουλευτής το 2010, στη δεύτερη προσπάθειά του, λαμβάνοντας μια έδρα που κατείχαν οι Εργατικοί για 14 χρόνια

Οι πιθανοί αντικαταστάτες

Μετά την παραίτηση Τζόνσον, έχει ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση στην Βρετανία για το άτομο που θα τον αντικαταστήσει, καθώς δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ακολουθούν λοιπόν, τα δέκα επικρατέστερα ονόματα, με βάση τον διεθνή Τύπο:

Μπεν Γουάλας

Για τους Times επικρατέστερος διάδοχος είναι ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο ρόλος του οποίου αναδείχθηκε ιδιαίτερα με αφορμή την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, παρότι ο ίδιος κρατά γενικά χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από περιστατικά διαφθοράς και πολιτικής ίντριγκας. Ως πρώην Αρχηγός του Στρατού είναι πειθαρχημένος κομματικά, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τον Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία μομφής εναντίον του.

Μπεν Ουάλας / British Defense Minister Ben Wallace

Ρίσι Σουνάκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρείται πιθανό φαβορί, παρόλο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Υπουργούς που παραιτήθηκαν υπό το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων, σημειώνοντας πως «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, ικανά και σοβαρά».

Η υψηλή δημοφιλία του εδράζεται στο γεγονός ότι ήταν ο αρμόδιος για την παροχή κρατικής ενίσχυσης στη διάρκεια της πανδημίας, ανοίγοντας τα δημόσια ταμεία προς τους πάντες, δεχόμενος, ωστόσο, βέλη τελευταία για τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας.

Ρίσι Σούνακ

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.

Ντόμινικ Ράαμπ

Πένυ Μορντάντ

Δυναμική γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit, ενώ στην ίδια οφείλεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, για αυτό και εκλαμβάνεται ως φαβορί με απόδοση 5,50 από τις στοιχηματικές εταιρίες.

Σαγίντ Τζαβίντ

Έχοντας διατελέσει Υπουργός με πολλά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, ενώ μετέφερε την κυβερνητική πολιτική από τους οριζόντιους περιορισμούς στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από την Μεγάλη Βρετανία.

Σατζίντ Τζάβιντ

Λιζ Τρας

Η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας δηλώνει πιστή στον Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες ώρες, η ίδια, ωστόσο, είχε πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με στελέχη και βουλευτές των Συντηρητικών, βολιδοσκοπώντας το κλίμα για το επόμενο πολιτικό βήμα της προς τα πάνω.

Liz Truss / Λιζ Τρας

Ναντχίμ Ζαχάουι

Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως Υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και τις τελευταίες ώρες αναδείχθηκε σε υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, βαρύνεται με υποθέσεις υπέρβασης καθήκοντος, ενώ διατηρεί σύνδεση με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους.

Πρίτι Πατέλ

Αν και παιδί μεταναστών από την Ινδία, οι σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση την εκτόξευσαν στους κόλπους των Συντηρητικών, καθώς η ίδια αντιτάχθηκε πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρίτι Πατέλ

Τζέρεμι Χαντ

Πρόκειται για την αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι, όπως παρατηρούν βουλευτές των Συντηρητικών για τον Τζέρεμι Χαντ με απόδοση 13 στα στοιχήματα, γεγονός που καθιστά, κατά τους Financial Times, σκεπτικούς τους συναδέλφους του για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Τζέρεμι Χαντ

Τομ Τούνγκενχατ

Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ με απόδοση 13 στα στοιχήματα είναι ένας από τους επικριτές τον Μπόρις Τζόνσον ως δυνητικός διάδοχός του, ενώ εξίσου αρνητικός είναι και απέναντι στις διμερείς σχέσεις Μεγάλου Βασιλείου – Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.

Μάικλ Γκόουβ

Πρόκειται για τον απόλυτο πολέμιο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αν και σημειώνει απόδοση 21 ως προς την κούρσα διαδοχής, ήταν αυτός που προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την απόλυσή του το τελευταίο εικοσιτετράωρο.