Σοκαρισμένη είναι η Δανία από την επίθεση που έγινε στο εμπορικό κέντρο Field’s στην Κοπεγχάγη, καθώς σημειώθηκαν πυροβολισμοί, με την αστυνομία να τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, ενώ δεν αποκλείεται η περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο ύποπτος που έχει συλληφθεί είναι ένας 22χρονος Δανός. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός, είπε ο αστυνομικός διευθυντής Σόρεν Τόμασεν.

Ο νεαρός, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι, συνελήφθη λίγο μετά την άφιξη των πρώτων αστυνομικών στο εμπορικό κέντρο Field’s, που βρίσκεται ανάμεσα στο κέντρο της Κοπεγχάγης και το αεροδρόμιο της πόλης.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί», είπε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, ο Σόρεν Τόμασεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το κίνητρο του υπόπτου παραμένει ασαφές όμως οι αρχές «δεν μπορούν να αποκλείσουν την τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι ο 22χρονος είχε συνεργούς.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 17.30, τοπική ώρα, προκαλώντας πανικό στους παριστάμενους. Πολλοί επισκέπτες του Field’s είχαν πάει εκεί εν αναμονή της συναυλίας που επρόκειτο να δώσει ο Βρετανός σταρ Χάρι Στάιλς σε έναν γειτονικό συναυλιακό χώρο. Η παράσταση τελικά ματαιώθηκε.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε δανέζικα μέσα ενημέρωσης είπαν ότι ο ύποπτος προσπαθούσε να «παγιδεύσει» τα θύματα, λέγοντάς τους για παράδειγμα ότι το όπλο ήταν ψεύτικο, ώστε να μην διστάσουν να τον πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής ώστε να κυνηγά τους ανθρώπους, όμως δεν έτρεχε», είπε ένας μάρτυρας που μίλησε στη δημόσια τηλεόραση DR.

Όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, καμιά εκατοστή άνθρωποι έτρεξαν να φύγουν από το Field’s. Άλλοι επέλεξαν να κρυφτούν στο εσωτερικό.

«Ξαφνικά, ακούσαμε πυροβολισμούς, εγώ άκουσα δέκα και τρέξαμε όσο μπορούσαμε για να κρυφτούμε στις τουαλέτες», είπε μια νεαρή γυναίκα, η Ιζαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη επί δύο ώρες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή και απέκλεισαν όλους τους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο. Τα δρομολόγια του μετρό διακόπηκαν και ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω.

Επίσης, η αστυνομία της Κοπεγχάγης σε ανάρτησή της στο Twitter γράφει ότι αστυνομικοί στάλθηκαν στο εμπορικό κέντρο μετά από αναφορές για πυροβολισμούς. Οι αρχές συνέστησαν αρχικά σε όσους βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο να παραμείνουν στη θέση τους και να περιμένουν τη βοήθεια της αστυνομίας.

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για τα κίνητρα του δράστη, ενώ όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, περίπου 100 άνθρωποι έτρεξαν να φύγουν από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται, ότι το Field’s λειτουργεί από το 2004 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Δανία, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και το διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.