Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο ψευδοκράτος η αγορά 6 γαλλικών ελικοπτέρων από την Κυπριακή Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να ενισχυθεί η Εθνική Φρουρά του ελεύθερου τμήματος της νήσου.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, που σύμφωνα με τον «υπουργό Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών τα δικά της Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που «θα στηρίζονται στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας», κατά τα λεγόμενά του, θεωρεί την προμήθεια των ελικοπτέρων ως απόδειξη έλλειψης καλής θέλησης από τη Λευκωσία. Μάλιστα σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προμηθευτεί συνολικά 12 μαχητικά ελικόπτερα και πως τα πρώτα 6 που θα έρθουν, θα είναι μονάχα η αρχή.

Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο κ. Ερτουγρούλογλου σημείωσε πως οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκουν απλώς και μόνο την ενίσχυση της θέσης της, ως η πλευρά που ελέγχει το κράτος, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μια κοινότητα. Σύμφωνα με τον ίδιον, «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει με ένα τέτοιο βήμα».