Ο 26χρονος Πάτρικ Λιόγια έπεσε νεκρός στις 4 Απριλίου από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού, ο οποίος τον είχε σταματήσει διότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έφερε λάθος πινακίδες κυκλοφορίας.

«Η μόνη πιο βαριά κατηγορία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία (για να στηριχθεί, όπως) η πρόθεση ή η προμελέτη», εξήγησε ο εισαγγελέας της κομητείας Κεντ, ο Κρις Μπέκερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως μεταδίδει τον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 26χρονος Πάτρικ Λιόγια έπεσε νεκρός στις 4 Απριλίου από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού, ο οποίος τον είχε σταματήσει διότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έφερε λάθος πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία και ο συνεπιβάτης του Λιόγια, ο νεαρός άνδρας προσπάθησε να φύγει πεζή και αντιστάθηκε όταν ο αστυνομικός αποπειράθηκε να τον ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια κινήθηκε για να αρπάξει το τέιζέρ του και τότε ο αστυνομικός Κρίστοφερ Σουρ έβγαλε το όπλο του και έριξε μία σφαίρα στον αυχένα του νεαρού.

Ο Σουρ, που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το συμβάν, συνελήφθη, διευκρίνισε ο εισαγγελέας και κινδυνεύει να του επιβληθούν ισόβια.

Οι γονείς του νεαρού, ο οποίος είχε φύγει για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είχαν ζητήσει να ασκηθούν διώξεις εναντίον του αστυνομικού, ενώ στο Γκραντ Ράπιντς είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

«Οφείλουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο, είτε απέναντι στην αστυνομία είτε απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Κεντ.

Ο διάσημος δικηγόρος Μπεν Κραμπ, που έχει εκπροσωπήσει πολλές οικογένειες θυμάτων αστυνομικών όπως και του Λιόγια, εκτίμησε ότι η απόφαση του εισαγγελέα είναι «ένα κρίσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο αστυνομικός «πρέπει να λογοδοτήσει επειδή αποφάσισε να κυνηγήσει τον Πάτρικ, ο οποίος δεν ήταν οπλισμένος, και τελικά τον σκότωσε με μια σφαίρα στον αυχένα, μόνο και μόνο για έναν έλεγχο τροχαίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Το όνομα του Πάτρικ Λιόγια προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο άοπλων μαύρων που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο λευκού αστυνομικού στη Μινεάπολις τον Μάιο του 2020, προκάλεσε ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θάνατο του Φλόιντ, έχει καταδικαστεί σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία.