Σε εξέλιξη είναι στη Βρετανία η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

H πρόταση μομφής προέρχεται από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να υπόσχεται νωρίτερα να μειώσει τους φόρους σε περίπτωση που παραμείνει στην εξουσία της χώρας. Μάλιστα, προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα», ανέφερε σχετική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται, ότι απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.