Στο Ντάλας, της πολιτείας του Τέξας στις ΗΠΑ, ένας 21χρονος άνδρας εισέβαλε στο Μουσείο Τέχνης της πόλης κι άρχισε να καταστρέφει εκθέματα, ενώ βρισκόταν σε… αμόκ. Μεταξύ των έργων που υπέστησαν ζημιές ήταν και τρία αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η συνολική ζημιά υπολογίζεται πως ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Όσον αφορά στον δράστη, τον Μπράιαν Ερνάντες, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη (2/6) από τις αρχές, είναι πλέον αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες. Ενδέχεται να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης από πέντε χρόνια έως και ισόβια. Δικαστήριο του Ντάλας, πάντως, όρισε στα 100.000 δολάρια την εγγύησή του.

Όπως περιέγραψε η αστυνομία στην αναφορά της για το συμβάν, ο Ερνάντες χρησιμοποίησε μια καρέκλα για να εισβάλει στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλας το βράδυ της Τετάρτης (1/6). Έπειτα, άρχισε να καταστρέφει τα εκθέματα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο δράστης διέλυσε μια προθήκη μέσα στην οποία βρισκόταν ένας ελληνικός αμφορέας του 6ου αιώνα π.Χ. και ένα άλλο σκεύος που είχε χρονολογηθεί το 450 π.Χ. Από την οργή του Ερνάντες δεν γλίτωσαν κι ένα βαθύ πιάτο του 6ου αιώνα π.Χ. καθώς κι άλλο ένα κεραμικρό σκεύος.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο 21χρονος δράστης στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, η εισβολή και οι καταστροφές οφείλονται στο ότι ήταν οργισμένος με την σύντροφό του.