Ένας ανήλικος προσάγεται σε αστυνομικό τμήμα ή συλλαμβάνεται κάθε 36 ώρες στη Νάπολη, της Ιταλίας ανακοίνωσαν τις τελευταίες ώρες οι τοπικές αρχές. Μιλάμε για παιδιά ηλικίας από 14 έως 18 ετών. Τους τελευταίους 5 μήνες έχουν μάλιστα κατασχεθεί 365 όπλα. Στιλέτα, σπαθιά-κατάνα, ρόπαλα του μπέιζμπολ, βόμβες γεμάτες καρφιά, καλάσνικοφ, βαλλίστρες, πιστόλια χειρός, βόμβες σωλήνα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Ο κατάλογος των Carabinieri δεν τελειώνει εδώ γιατί υπάρχουν επίσης σε αυτόν μαχαίρια κουζίνας, μεσαιωνικά τσεκούρια, πολυβόλα, χειροβομβίδες ακόμη και ρουκέτες, από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον Βαλκανικό πόλεμο.

Γίνεται λόγος για κατάσχεση σχεδόν 3 όπλων την ημέρα. «Τα όπλα κυκλοφορούν σε παράνομες αγορές όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα» αναφέρει ο Mariano Di Palma, περιφερειακός εκπρόσωπος της Libera Campania.

Οι Carabinieri εξηγούν ότι οι πολύ νέοι άνθρωποι αισθάνονται πιο δυνατοί και ικανοί να αντιμετωπίσουν τα πάντα απλά νιώθοντας το κρύο μιας λεπίδας ή της κάννης ενός όπλου στο δέρμα τους. Τα έχουν μαζί τους τα βράδια στα κλαμπ ή ακόμα και στο σχολείο, στην τάξη. Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία είναι «πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Υπό το φως της πρόσφατης αναζωπύρωσης των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν με όπλα στην πόλη και την επαρχία, αυξήθηκαν οι υπηρεσίες για την καταπολέμηση της χρήσης και της παράνομης οπλοφορίας. «Οι νεότεροι, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται ότι το να φέρουν ένα μαχαίρι δεν είναι απλώς επικίνδυνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό τους. Μια λεπίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή το θάνατο κάποιου. Με στόχο τους νεότερους, υλοποιούμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και πρόληψης. Ακόμα και στα σχολεία. Καλούμε όλους, ειδικά τα αγόρια, να αποφύγουν τον κίνδυνο ακατάλληλης χρήσης μαχαιριού. Ένα μαχαίρι πληγώνει, ένα μαχαίρι σκοτώνει, ένα μαχαίρι προκαλεί τραυματισμούς που μπορεί να είναι μόνιμοι. Η ζωή δεν είναι βιντεοπαιχνίδι», είπε σε δήλωσή του ο επαρχιακός διοικητής, ταξίαρχος Enrico Scandone και πρόσθεσε:

«Το μικροέγκλημα δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Νάπολης. Υπάρχουν καταστάσεις ανασφάλειας, μοναξιάς που εξερράγησαν με τον Covid. Η καταστολή δεν είναι αρκετή – καταλήγει ο Mariano Di Palma περιφερειακός διευθυντής της Libera Campania – είναι απαραίτητο να σπείρουμε τους σπόρους του πολιτισμού. Αυτό είναι που ξεριζώνει τη βία».

Για χρόνια η αστυνομία παραπονιέται για τον μεγάλο αριθμό νέων, ορισμένοι μόλις στην εφηβεία τους, που χρησιμοποιούνται από την τοπική μαφία της Καμόρα.

Ομάδες νεολαίας, ακτιβιστές και ΜΚΟ εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν στους νέους στις περιοχές με την ψηλότερη εγκληματικότητα, εναλλακτικές λύσεις αντί ένταξη στη μαφία.

Οι δραστηριότητες των νεαρών εγκληματιών έγινε πολλές φορές θέμα σε μυθιστορήματα, αλλά και ρεπορτάζ με θέμα τη μαφία με πιο γνωστά αυτά του Ρομπέρτο Σαβιάνο.