Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων, που θα προέρχονται από Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία, ώστε να συζητηθεί το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο Σκανδιναβικών χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι «είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία διαφωνεί με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί θεωρεί ότι παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του ΡΚΚ, το οποίο η Άγκυρα αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Καλίν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.