Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αποκάλυψη του CNN.

Με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να απωθήσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως είναι προετοιμασμένοι για να φέρουν εις πέρας την αποστολή των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων.

Το συγκεκριμένο σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων (Multiple Launch Rocket System – MLRS) είναι γνωστό εδώ και χρόνια ως «η ατσάλινη καταιγίδα». Μπορεί να εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα και σε μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε άλλο σύστημα που έχει στην κατοχή της επί του παρόντος η Ουκρανία και να πλήξει στόχους με ακρίβεια. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα MLRS να είναι μονάχα μέρος ενός μεγαλύτερου «πακέτου» βοήθειας προς την Ουκρανία. Τα ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση «κόκκινης γραμμής» από πλευράς των ΗΠΑ.

Ήταν, δε, από τα όπλα που ζητούσαν εδώ και καιρό οι Ουκρανοί από τους συμμάχους και τους εταίρους τους. Στα τελευταία διαγγέλματά του ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να ανακόψουν τις ρωσικές επιθέσεις στο Ντονμπάς, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές οι Ρώσοι υπερτερούν σε δύναμη τόσο έμψυχη όσο και υλικοτεχνική.

Πρώην κομάντος δίνουν την… τεχνογνωσία τους

Οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας συνεχίζονται και πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές από την πλευρά της Ουκρανίας παίζουν και οι διεθνείς εθελοντές. Πολλοί από αυτούς είναι πρώην κομάντο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Έχουν δώσει, σύμφωνα με το CNN, στον ουκρανικό στρατό τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο το ρωσικό σφυροκόπημα.

«Σε τελική ανάλυση είναι μια μάχη του καλού εναντίον του κακού», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, ενώ στο πλευρό τους πολεμούν και βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το CNN, το ουκρανικό κράτος τους πληρώνει μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων δολαρίων τον μήνα για τις υπηρεσίες τους.