Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι πρόκειται να δοθεί απάντηση στις ανησυχίες που έχει η Τουρκία και αφορούν την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάλιστα, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».

Σημειώνεται, ότι όπως μετέδωσαν οι Financial Times: «Η Τουρκία ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναβάλει την αρχική του απόφαση να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, θέτοντας σε αμφιβολία τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών».

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έβαλε και στο «στόχαστρο» την Σουηδή ΥΠΕΞ, την οποία κατηγόρησε για «φεμινιστική πολιτική»