Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο είναι ενοχλημένος με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έβαλε και στο «στόχαστρο» την Σουηδή ΥΠΕΞ, την οποία κατηγόρησε για «φεμινιστική πολιτική».

Σύμφωνα με το reuters.com, ένας αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι «για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή και ωστόσο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη “φεμινιστική πολιτική” της Linde (σ.σ. Σουηδή υπουργός Εξωτερικών), φέρνοντας τόσο πολύ δράμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «ντροπιαστικούς» τους χαρακτηρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας».

Σημειώνεται, ότι ο Τσαβούσογλου λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε την αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ διευκρίνισε ότι οι ανησυχίες που εξέφρασε η χώρα του, χρειάζονται απάντηση.

Με βάση το πρακτορείο Reuters λοιπόν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε το επιχείρημα ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες παρέχουν υποστήριξη σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» που δραστηριοποιούνται στη Τουρκία, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να διαφωνεί στην ένταξη τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Τουρκία μπλοκάρει την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Υπενθυμίζεται, ότι όπως μετέδωσαν οι Financial Times: «Η Τουρκία ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναβάλει την αρχική του απόφαση να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, θέτοντας σε αμφιβολία τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών».

Σημειώνεται ότι και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και επανέλαβε το σχόλιο του του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».