Η Ρωσία διέψευσε τις εικασίες πως θα κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτά τα σενάρια χαρακτηρίστηκαν ως «ανοησίες» από το Κρεμλίνο, μετά από τη… σπέκουλα που δημιουργήθηκε κυρίως από τις τοποθετήσεις δυτικών αξιωματούχων ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρέλαση της 9ης Μαΐου για ν’ ανακοινώσει την επέκταση της στρατιωτικής δραστηριότητας επί ουκρανικού εδάφους. Από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της εισβολής, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για «ειδική επιχείρηση» και όχι πόλεμο.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλες αυτές τις φήμες», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Οι ουκρανικές αρχές, πάντως, περιμένουν να ενταθούν οι επιθέσεις ενόψει του εορτασμού της «Ημέρας της Νίκης» στις 9 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, είπε πως η παρέλαση της Μόσχας – η επέτειος του εορτασμού της επικράτησης επί των ναζιστών και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η κλίμακα των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα μου έκανε καμία έκπληξη, αν και δεν έχω κάποια σχετική πληροφόρηση, να ανακοίνωνε (σ.σ. ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εκείνη την ημέρα ότι “είμαστε σε πόλεμο με τους ναζιστές αυτού του κόσμου και χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό”», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Βγήκαν στους δρόμους τα τανκς

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη Μόσχα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου. Χθες (4/5) βγήκαν και πάλι τα άρματα μάχης στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας καθώς συνεχίζονται οι πρόβες. Οι περαστικοί, δε, παρακολούθησαν το… θέαμα, ενώ ορισμένοι είχαν την ευκαιρία να βγουν και selfie μπροστά από κάποια άρματα μάχης.